Veelgestelde vragen over het coronavirus en kinderopvang

Thermometer

  Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, wat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, roept veel vragen op. Op deze pagina vind je veelgestelde vragen rondom het coronavirus en kinderopvang.

  LET OP: voor de meest actuele informatie omtrent de medische kant van het coronavirus raden we je aan de website van het RIVM te raadplegen. Op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over corona en kinderopvang. Daarnaast deelt de Rijksoverheid veelgestelde vragen over de aanpak in Nederland.

  Ouders zijn verplicht de richtlijnen van het RIVM op te volgen.

  De laatste update op deze pagina is gedaan op donderdag 6 augustus om 9.00 uur.

  ENGLISH INFORMATION BELOW

   

  Wat is het laatste nieuws omtrent het coronavirus en de kinderopvang?

  Kinderen van 0 - 6 jaar zijn met neusverkoudheid weer welkom in de kinderopvang, gastouderopvang en op school zolang het geen klachten heeft als koorts (38 graden of hoger), benauwdheid en/of hoesten die zou kunnen linken aan het Covid-19 virus. En zolang ze niet in contact zijn geweest met een besmet persoon met Covid-19 (dat bijvoorbeeld is gebleken uit contactonderzoek door de GGD) of een huisgenoot hebben met klachten die Covid-19 doen vermoeden. Het RIVM heeft dit op 16 juni bekendgemaakt.

  Kinderen van 6 jaar en ouder mogen nog niet naar de kinderopvang komen met neusverkoudheidsklachten (en uiteraard overige klachten zoals het RIVM ze beschrijft), behalve als ze chronische klachten hebben die herkenbaar zijn voor ze. Ook de richtlijnen voor volwassenen (dus medewerkers en ouders) blijven ongewijzigd.

  Ouders zijn verplicht de richtlijnen van het RIVM op te volgen.
   

  Locaties zijn weer open vanaf 8 juni. Geldt dit voor alle kinderen?

  Ja, alle kinderen van 0-13 jaar zijn weer welkom op de afgesproken dagen, mits ze geen klachten hebben zoals hieronder beschreven. Kinderen van 0 - 4 jaar hoeven geen afstand tot elkaar te houden en ook niet tot volwassenen. Nabijheid en contact met kinderen is een essentieel onderdeel van ons werk. We laten hen voelen dat we hen zien en er voor ze zijn. Dat geldt overigens ook voor (ons contact met) de kinderen van 4 - 13 jaar, maar daar houden we wel zoveel als mogelijk afstand tot de volwassenen. Sowieso beperken we het aantal volwassenen op locaties tot het hoognodige. Ouders brengen en halen zoveel mogelijk bij de deur. De situatie verschilt per locatie, ouders worden door de locatie geïnformeerd over hun maatregelen.
   

  Geen noodopvang meer vanaf 1 juli

  Vanaf 1 juli wordt er geen noodopvang meer aangeboden. Alle locaties bieden kinderopvang aan zoals u gewend bent, gedurende de reguliere openingstijden. 
   

  Mag mijn kind met ziekteverschijnselen naar de opvang?

  Dat hangt van de verschijnselen af. Volgens de richtlijnen van het RIVM moet uw kind bij hoesten, benauwdheid en/of koorts (38 graden of hoger) thuisblijven. U bent verplicht deze richtlijnen op te volgen. Ook moeten kinderen thuisblijven als ze in contact zijn geweest met een persoon die besmet is met Covid-19 of een volwassen huisgenoot hebben met klachten die kunnen wijzen op het nieuwe coronavirus (zie symptomen Covid-19).

  De organisaties waar wij mee samenwerken vragen u om de richtlijnen van het RIVM op te volgen:

  • Als er klachten zijn bij uw kind zoals omschreven door het RIVM, dan moet u van het RIVM uw kind thuis laten blijven tot 24 uur nadat de klachten zijn verdwenen. 
  • Als uw kind tijdens de opvang de genoemde klachten krijgt zullen we u bellen en vragen uw kind op te halen.
  • Let op: u moet de richtlijnen opvolgen van het RIVM. Dus als u uw kind komt brengen met genoemde klachten zijn we genoodzaakt om uw kind weer naar huis te laten gaan.
  • Heeft uw kind chronische klachten (met passende, voor uw kind bekende klachten)  dan is het welkom, maar het advies van het RIVM is in de gaten te houden of de klachten veranderen of verergeren
  • De GGD is terughoudend in het testen van jonge kinderen. Heeft u vragen over het testen dan kunt u contact opnemen met de GGD (telefoonnummer zie hieronder).

  Wat betekent dat voor u als ouder?

  • Voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar geldt dat ze thuis moeten blijven met symptomen van Covid-19 zoals door het RIVM omschreven. Voor hen geldt dus wel dat ze thuis moeten blijven met milde verkoudheidsklachten als een loopneus.
  • Als u dus zelf klachten heeft die binnen de omschrijving van het RIVM vallen dan moeten we u verzoeken uw kind door iemand anders te laten brengen en/of ophalen
  • Dat geldt vanzelfsprekend ook voor andere mensen die uw kind doorgaans komen ophalen, zoals opa en oma.
  • Voor de veiligheid verwachten we er bij het brengen en halen 1,5 meter afstand wordt gehouden.

  Het RIVM adviseert daarnaast volwassenen en kinderen met gezondheidsklachten of die behoren tot de risicogroepen (boven de 70 jaar of met bepaalde onderliggende aandoeningen) niet naar school of de kinderopvang te komen.

  Als u twijfelt of u of uw kind onder deze maatregel valt (bijvoorbeeld bij chronische klachten) dan verzoeken we het RIVM te bellen om advies te vragen: 0800 – 1351. Alleen zij kunnen eventuele uitzonderingen vaststellen; wij zijn niet deskundig op dit terrein en kunnen niet anders dan het advies opvolgen dat wij gekregen hebben.

  Voor overige vragen kunt u ook altijd contact opnemen met de GGD:

  • GGD Hart voor Brabant in Tilburg: 0900 – 364 64 64
  • GGD Brabant Zuidoost: 088 00 31 100
    

  Coronavirus & (zomer)vakantie. Mag mijn kind na thuiskomst gewoon weer naar de opvang?

  We blijven als organisatie hierin de richtlijnen van het RIVM volgen. Ben je op vakantie geweest naar een gebied met code oranje, of verandert het reisadvies tijdens je vakantie voor dat gebied van code geel naar oranje? Dan is het dringende advies om na thuiskomt 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Ben je op vakantie geweest naar een gebied met code geel? Dan hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine.

  Kinderen tot 4 jaar mogen volgens de RIVM-richtlijn bij thuiskomst niet naar de kinderopvang.
  Kinderen van 4 tot 12 jaar mogen na thuiskomst wel gewoon naar de kinderopvang, mits zij natuurlijk geen klachten hebben zoals hierboven beschreven. Zij mogen gebracht worden door:

  • iemand die geen corona-gerelateerde klachten heeft en;
  • iemand die niet uit een oranje gebied komt

  In dit geval verzoeken we je het RIVM advies te volgen en je kind(eren) dus door iemand anders naar de opvang te laten brengen. Houdt hierbij rekening met de volgende contactrichtlijnen:

  • Als je zelf geen corona-gerelateerde klachten hebt kun je je kind(eren) gewoon meegeven aan de persoon die hen naar de opvang gaat brengen en weer thuis komt brengen.
  • Als je zelf wel corona-gerelateerde klachten hebt is het advies om zoveel mogelijk afstand te bewaren tot de persoon die je kind(eren) naar de opvang gaat brengen en weer thuis komt brengen, bijvoorbeeld door een mondkapje en/of handschoenen te dragen en bij iets oudere kinderen tenminste 1,5 meter afstand te bewaren.

  Meer informatie: www.nederlandwereldwijd.nl en www.rijksoverheid.nl (coronavirus & kinderopvang)
   

  Hoe zit het met de gezondheidsrisico’s voor kinderen?

  Hier kunt u meer lezen over het coronavirus en kinderen. Het RIVM omschrijft hier onder andere wat onderzoeksresultaten laten zien tot nu toe over de risico's van verspreiding via kinderen. Ze geven aan dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen heel beperkt zijn.
   

  Worden er extra maatregelen genomen om het virus te voorkomen op de locaties?

  Natuurlijk zullen we op locatie (naast de genoemde maatregelen mbt klachten) ook extra aandacht (blijven) besteden aan hygiëne. We volgen hierin de adviezen vanuit het RIVM, die overigens voor de kinderopvang altijd al gelden:

  • Regelmatig handen wassen
  • Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog
  • Papieren zakdoekjes en papieren handdoeken gebruiken
  • Geen handen schudden

  Bovenop de standaard hygiëne richtlijnen in de kinderopvang voegen we extra maatregelen toe als: het reinigen van verschoonkussens en toiletten na iedere verschoon- en toiletbeurt en tijdens het fruitmoment krijgt ieder kind een eigen bordje (ipv een gezamenlijke schaal). Ook contactplaatsen als deurklinken, speelgoed e.d. worden vaker tussendoor schoongemaakt.

  Daarnaast mag u het volgende van ons verwachten:

  • Wij zorgen voor voldoende ontsmettingsmiddel op locatie
  • We besteden met medewerkers en kinderen aandacht aan (extra) handen wassen, hoesten/niezen in de elleboog, gebruik van papieren zakdoekjes
  • Met posters en pictogrammen helpen we iedereen eraan te herinneren wat de afspraken zijn

  En verder:

  • Alle volwassenen op onze locaties houden 1,5 meter afstand van elkaar. Dus ook onze medewerkers.
  • Er is altijd een pedagogisch medewerker in de buurt om uw kind in ontvangst te nemen of aan u over te dragen bij de deur. We zorgen voor een korte, maar warme overdracht.
  • We zorgen ervoor dat geen andere volwassenen dan onze medewerkers op de groep van uw kind komen (maximaal 3)
  • We beperken contact met andere volwassenen tot een minimum.
  • We begroeten elkaar op verschillende, leuke manieren, zonder elkaar aan te raken
  • We zorgen voor posters met daarop de belangrijkste afspraken

   

  Wat vragen we van u als ouder?

  • Volg de richtlijnen van het RIVM op.
  • Houd rekening met anderen als u op locatie bent. Houd minimaal 1,5 meter afstand van alle kinderen, medewerkers en andere ouders.
  • Breng en/of haal uw kind alleen
  • en alleen als u geen klachten heeft
  • Houd de overdracht zo kort mogelijk. Wilt u overleggen? Probeer dit zoveel mogelijk telefonisch, per mail of via Konnect (de OuderApp) te doen.
  • Heeft u of uw kind bovengenoemde klachten? Blijf thuis 

  Naast bovenstaande standaard richtlijnen, kan het zo zijn dat uw kinderopvanglocatie ook eigen regels heeft, denk hierbij aan wijzigingen in de breng- en haaltijden en/of bepaalde looproutes. Indien dit het geval is, zal de locatie dit aan u communiceren.

   

  Hoe zit het met de kosten en compensatie voor mijn kinderopvang?

  Vanaf 8 juni is er geen vergoeding van de overheid meer voor kinderopvang. Ouders krijgen over de periode van 16 maart tot en met 7 juni de netto kosten tot aan het fiscaal maximum vergoed. Uw organisatie informeert u over het deel boven het fiscaal maximum (dit geldt als uw uurprijs boven het fiscaal maximum uitkomt, dus hoger is dan € 8,17 (kdv/peuteropvang) of € 7,02 (bso).

  Ouders hebben recht op een vergoeding van de eigen bijdrage voor kinderopvang over de periode dat de kinderopvang geheel of gedeeltelijk gesloten was (mits facturen op de normale manier betaald zijn) van 16 maart tot en met 7 juni. De exacte periode waarover en de manier waarop u gecompenseerd wordt verschilt per doelgroep ouders. Ouders worden hierover door de directeur van de locatie ingelicht. 

  Meer informatie over de teruggave door de overheid vind je hier: https://www.svb.nl/nl/vergoeding-kinderopvang/

   

  Ik werk in een cruciale sector en maakte in de periode van 11 mei tot 8 juni ook gebruik van noodopvang. Krijg ik mijn kosten ook vergoed? 

  Ja,

  • De overheid blijft uw netto kosten tot aan het fiscaal maximum vergoeden.
  • Indien u in een cruciaal beroep werkt, hebben wij u op dit moment hard nodig. 
  • Indien u al kinderopvangtoeslag ontving, hoeft u niets te wijzigen. Wij vragen u uw normale factuur te blijven betalen. Daar komen bij gebruik van kinderopvang omdat u in een cruciaal beroep werkt geen extra kosten bij. 

   

  Andere vragen?

  Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Deze veelgestelde vragen worden indien nodig aangevuld. Voor specifieke vragen over je kinderopvanglocatie kun je terecht bij de directeur van je locatie. Voor vragen over het coronavirus in relatie tot je gezondheid of die van je kind kun je het noodnummer van de RIVM bellen (0800-1351) of thuisarts.nl raadplegen. Voor vragen over de versoepelingen van de maatregelen verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid.


  Overige handige links:

   

  ENGLISH INFORMATION ABOUT THE NOVEL CORONAVIRUS

  All childcare centres are fully reopened since May 11, 2020. Out-of-school care (BSO) is fully reopened since June 8, 2020 and continues their regular schedule. For this reason the refund from the government will stop after June 8. Parents will be refunded for the net parental contribution (up to tax maximum) for the period between March 16 and June 7. You will be informed by your childcare organization in case your parental part exceeds the tax maximum.

   

  Locations are open as of June 8, does this apply to all children?

  Yes, all children (0-13 years old) are welcome again at their childcare location. Children are welcome on the usual contract days, during regular opening hours (as they were prior to the Corona crisis). Children who have a cough and/or a fever (38 degrees or higher) must stay at home. 

  The RIVM has decided that children from 0 to 6 years (so up to and including 5 years old) with cold complaints like a runny nose but without a cough or a fever of 38 degrees or higher can attend childcare and/or school. This measure only applies if they have not been in contact with a person infected with Covid-19 (the coronavirus). This measure will take effect immediately. 

  The RIVM says the health risks for children are minimal. Therefore, it is not necessary for children to keep their distance of 1,5 meter, not to other children nor to the childcare employee. However, parents and childcare employees (and other adults) must keep 1,5 meter distance from each other. The current hygiene regulations, like not shaking hands, are still the same. And of course we take extra measures at our childcare locations. Adults and children with health issues or in high risk groups (70 years and older or certain continuous health issues) cannot come to the childcare facility. The effects of opening the childcare facilities and schools is closely monitored. 

  Parents must follow the guidelines of the RIVM.

   

  No more emergency childcare as of 1 July 

  As of 1 July, no more emergency childcare will be provided to parents working in vital occupational groups. All childcare locations continue their regular schedule.
   

  Can I bring my child if he/she has a runny nose or a light cough?

  According to the measures of the RIVM, your child aged 0-6 years can now go to childcare with one of the following complaints: sneazing or a runny nose. This measure only applies if they have not been in contact with a person infected with Covid-19 (the coronavirus). Is your child 6 years or older and is he/she sneazing or had a runny nose? Then your child must stay at home.

  You child cannot not go to childcare if he/she has one of the following complaints: sore throat, light cough or a fever of 38 degrees or higher. This measure also counts when another member in the household has complaints of a cold and fever (above 38 degrees) and/or stuffiness. 

  Parents must follow the guidelines of the RIVM.

  Coronavirus & (summer)holiday. Can my child return to daycare?

  As an organisation we continue to follow the guidelines of RIVM. Travelers arriving in the Netherlands from a country or area where an orange or red travel advisory applies for health reasons are strongly advised to self-quarantine for 14 days. Meaning they can not bring their child(ren) to daycare.

  Upon arrival at home, children up to 4 years are not allowed to return to daycare. This is according to the RIVM guidelines.
  Children aged 4-12 years, who are not showing sick symptoms as described above, are welcome to return to daycare. They can be dropped off by:

  • Someone who does not have any corona-related health complaints, and;
  • Someone who has not returned from an area where an orange advisory applies

  If parents do not have any corona-related health issues, they can simply give their child(ren) to whomever will take them to daycare. If parents do have corona-related health issues, RIVM advises to keep distance to the person who will take the child(ren) to daycare. This can be done by wearing a face mask and/or gloves, and to keep at least 1,5 meter distance.

  More information: https://www.netherlandsworldwide.nl/ and www.rijksoverheid.nl (corona & childcare, dutch only)
   

  What are the implications to my childcare fees?

  Parents are entitled to a reimbursement of their own contribution for childcare for the period our locations were fully or partially closed, provided that invoices have been paid in the normal way. The period over which and the way in which (and by whom) this reimbursement is paid differs per target group of parents. Parents will be informed by the director of the childcare location.

  More information on the refund from the Dutch government can be found here: https://www.svb.nl/nl/vergoeding-kinderopvang/

   

  Where can I find the most current information regarding the novel coronavirus in the Netherland?

  For the most current information regarding the novel coronavirus, which can cause COVID-19 disease, we follow the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) and the Government of the Netherlands. Please take a look at the following links for more information:

   

  Further questions?

  Please contact your childcare location for specific questions regarding this location. For questions regarding the coronavirus, please call the National Institute for Public Health and the Environment: 0800-1351.

   

  The novel coronavirus in the Netherlands. What should you do?