Je peuter voorbereiden op de basisschool

Peuters

Hoe bereid je je peuter voor op de basisschool?

Vond jij je baby te klein om naar zo’n groot kinderdagverblijf te brengen maar vind je straks de stap van thuis naar school toch wat groot? Dan is peuteropvang dé oplossing! Vanaf 2 jaar kan je kindje naar de peuteropvang, vroeger ook wel peuterspeelzaal genoemd. Peuters kunnen hier rustig wennen aan het schoolritme. Het is gebruikelijk dat peuters 2 dagdelen per week (meestal ochtenden) naar de opvang gaan, heb jij ook meteen even je handen vrij 😊! Meer dagdelen of hele dagen peuteropvang is natuurlijk ook mogelijk!
 

Kleine stapjes naar de ‘grote school’

Op de opvang kunnen ze samen met leeftijdsgenootjes spelen en leren ze spelenderwijs al enkele basisvaardigheden zoals taal, kleuren en tellen. Dit is een fijne basis om te hebben als ze naar school gaan. En als je kiest voor een opvang bij de school waar je peuter straks heen gaat is de kans groot dat de vriendjes van de peuteropvang naar dezelfde school gaan. Dat maakt de stap naar de ‘grote school’ nog kleiner!
 

Kinderdagverblijf of peuteropvang

Je kunt in Tilburg kiezen voor reguliere kinderopvang, waar kinderen van 0 tot 4 jaar naartoe kunnen. Hier heb je de keuze uit horizontale groepen waar kinderen van dezelfde leeftijd zitten en verticale groepen waar kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar zitten. Daarnaast kun je kiezen voor losse peuteropvang locaties, dit zijn locaties waar enkel peuteropvang wordt aangeboden en dus ook alleen kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar zitten. De gemeente Tilburg stelt een tegemoetkoming beschikbaar aan ouders van peuters voor 2 dagdelen per week.
 

Wat kost peuteropvang?

Of je nu werkt of niet, als je in Tilburg woont kun je van deze subsidie gebruik maken. We hebben hiervoor een aantal rekenvoorbeelden uitgewerkt om je een beeld te geven van de kosten. Klik op de afbeelding voor de rekenvoorbeelden in PDF formaat.

Wat zijn de kosten voor mijn situatie?

Als je graag een berekening op maat wil laten maken raden we je aan om contact op te nemen met 1 van de locaties waar Servicebureau Kinderopvang in Tilburg mee samenwerkt. Ze helpen je graag!

Bekijk hier alle peuteropvang locaties in Tilburg