Overblijven of thuis je boterham opeten?

Hoe regel jij de tussenschoolse opvang?

Overblijven
Overblijven of thuis eten

Je kind gaat elke dag blij naar school. De opvang na schooltijd heb je ook goed geregeld. De ene keer naar de kinderopvang, de andere dag bij opa en oma. Maar hoe heb je het tussen de middag georganiseerd? Ben je thuis tussen de middag en eten jullie samen een boterham? Wanneer je kind een continurooster heeft, hoef je je hier niet mee bezig te houden, maar wanneer dat niet zo is, dien je ook na te denken over opvang tussen de middag.

Rustig eten en samen spelen

Na een drukke ochtend op school is het belangrijk voor je kind om tussen de middag even tot rust te komen. Rustig even aan tafel zitten, een boterham eten, de ochtend verwerken en de batterij opladen voor de middag. Net zoals een ochtendritueel is een vast ritueel tussen de middag net zo prettig voor je kind. Eerst een boterham eten, daarna even spelen en rustig aan weer terug naar school.

Overblijven op school

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom het voor jou niet mogelijk is om thuis te zijn voor je kind tussen de middag. Dan kan je kind mee met de buurvrouw, opa of oma om een boterham te eten, maar hij of zij kan ook overblijven. Scholen moeten overblijven tussen de middag aanbieden wanneer ouders daarom vragen. School kan dit zelf organiseren met de ouders of vrijwilligers of uitbesteden aan bijvoorbeeld een kinderopvangorganisatie in de buurt. De school levert hiervoor een veilige ruimte waar de kinderen kunnen eten en kunnen ontspannen. Jij als ouder betaalt hiervoor een kleine bijdrage en je kind neemt zijn eigen lunch mee.

Tijdens het overblijven eten de kinderen samen, onder toezicht van overblijf- moeders, vaders, vrijwilligers, hun boterham op school. Er is geen halen- en brengen of gehaast om weer op tijd op school te zijn. Overblijven gebeurt immers op dezelfde locatie. Er blijft dus extra veel tijd over om na het eten nog even te spelen met de andere overblijfkinderen.

Eetclub

In Tilburg regelt de Stichting Eetclub voor veel basisscholen de tussenschoolse opvang. Samen overblijven onder begeleiding zodat de kinderen weer fris en fruitig aan de middag op school kunnen beginnen. Hier nemen de kinderen zelf brood, fruit en drinken mee.

Lees meer over Stichting Eetclub

Continurooster

Zit je kind op een school waar ze een continurooster hebben, dan moeten alle kinderen in de middagpauze op school blijven. Dit noemen we geen tussenschoolse opvang. Hier eten alle kinderen tijdens de middag gezamenlijk hun boterham onder het toeziend oog van onderwijspersoneel.

Misschien ook voor jou interessant

Samen eten Eetclub

Eetclub

Samen eten en dan lekker spelen! Veel ouders werken allebei. Daarom regelt de Stichting Eetclub voor meerdere basisscholen de tussenschoolse opvang...
Lees meer