Nog geen leerplicht, nog even gebruik van maken!

Is dit het moment om op reis te gaan?

op reis met je kindje voordat het leerplichtig is

Alle kinderen tussen de 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Zij moeten dus ingeschreven staan op een school en ook daadwerkelijk naar school gaan. De meeste kinderen gaan al naar school wanneer ze 4 jaar oud zijn. Zij vallen dan nog niet onder de leerplicht en je bent dan dus ook niet strafbaar wanneer je jouw 4-jarige kind thuis houdt. Is je kind nog geen 5 jaar en dus nog niet leerplichtig én staat er een lange reis op de planning, dan is dit misschien het moment.

Wanneer start de leerplicht

Het is voor jou en voor je kind een unieke en onvergetelijke ervaring en bent niet aan zes weken zomervakantie gebonden. Wanneer jij het met je werk geregeld krijgt, kun je gaan en staan waar je wilt. Je moet er alleen voor zorgen dat je wel weer terug bent wanneer de leerplicht voor je kind start. Dat is op de 1e dag van de nieuwe maand nadat je kindje 5 jaar is geworden. Vanaf dat moment ben je direct strafbaar wanneer je je kind thuis houdt.

Kwalificatieplicht

Ga je niet lang op reis voor de 5de verjaardag van je kind, dan moet je stiekem best lang wachten tot de volgende kans zich voordoet. Jongeren tussen 16 en 18 jaar hebben in Nederland namelijk kwalificatieplicht. Zonder diploma zijn zij tot aan hun 18de verplicht een opleiding te volgen, kortom lange reizen buiten de schoolvakanties zijn ook dan uitgesloten.

Denk je er over om te gaan reizen met je kind of voor een langere tijd in het buitenland te verblijven, overweeg dat dan te plannen voor de 5de verjaardag van je kind. Dan heb je niet te maken met leerplicht en kun je zo ver weg en zo lang weg als je maar wilt.

Meer weten over leerplicht in Nederland, bekijk de website van de Rijksoverheid