Wat kost kinderopvang?

Geld
Geld

In je zoektocht naar kinderopvang ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar de maandelijkse kosten van het kinderdagverblijf, de peuteropvang of de buitenschoolse opvang van je (aanstaande) kind. Want wat betaal je hier nu maandelijks voor? Wij geven je graag een duidelijk beeld van de tarieven van de kinderopvangorganisaties waarmee wij samenwerken in Tilburg en Rijen.

Handige rekentool

Vaak worden prijzen in de kinderopvang bruto per uur weergegeven. Die bruto uurprijs heb je nodig voor de aanvraag van de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst, maar het geeft je weinig beeld bij het werkelijke netto bedrag dat je maandelijks betaalt en wat kinderopvang precies kost.

Met onze handige rekentool kun je niet alleen organisaties en locaties vergelijken, maar ook snel je daadwerkelijke netto kosten per maand berekenen. Helemaal afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Zo krijg je snel een betrouwbaar beeld van wat kinderopvang voor jouw kind(eren) kost.

Direct naar de rekentool
 

Kinderopvangtoeslag

De meeste ouders die werken of studeren komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst. De hoogte hiervan is afhankelijk van je gezinssituatie en je inkomen en kan invloed hebben op wat kinderopvang gaat kosten.

Wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag? Of heb je hier andere vragen over? Bekijk alle informatie over de kinderopvangtoeslag.

De kinderopvangtoeslag wordt ook meegenomen in de rekentool. Hier zie je de netto prijs die je zelf betaalt na aftrek van de kinderopvangtoeslag.
 

Kosten kinderopvang 2022

In de onderstaande tabel vind je de bruto maand- en uurprijzen voor kinderdagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Deze zijn per dag en gebaseerd op de meest voorkomende vorm van opvang, namelijk 52 weken per jaar voor het kinderdagverblijf (KDV) en buitenschoolse opvang (BSO) en 40 weken per jaar voor peuteropvang (PEUT).

Bij de bso is de uurprijs ook afhankelijk van de eindtijd van de school en de gekozen dagen. Wist je bijvoorbeeld dat de woensdagen en vrijdagen vaak netto aantrekkelijker zijn voor je? In onderstaande voorbeelden zijn we uitgegaan van de meest voorkomende eindtijd, namelijk 14.30 uur. 

Organisatie

bruto maand- prijs

bruto uurprijs

bruto maand-prijs

bruto uurprijs

bruto maand-prijs

 

bruto uur-prijs 

 

 

KDV

KDV

PEUT

PEUT

BSO

BSO

Kindercrèche

€ 411,84

€ 7,92*

€ 316,80

€ 8,64

€ 187,66

€ 6,93

Kinderstad Tilburg

€ 411,84

€ 8,64

€ 316,80

€ 8,64

€ 207,97

€ 7,68

Sterre Kinderopvang

€ 411,84

€ 8,64

€ 316,80

€ 8,64

€ 207,97

€ 7,68

Je kunt aan bovenstaande tabel geen rechten ontlenen. Het gaat hier om voorbeelden; fouten voorbehouden.

* Kindercrèche werkt met contracten obv 12 uur of 11 uur voor de kinderdagverblijven. Deze prijzen zijn per uur obv dagen van 12 uur. In de rekentool zie je welk uurtarief geldt voor de door jou gekozen locatie.
 

Peuteropvang met subsidie

Veel locaties met kinderdagopvang bieden ook peuteropvang aan (voorheen peuterspeelzaal). Alle peuters van 2-4 jaar kunnen hier terecht, ongeacht of je als ouder werkt of niet. Op de pagina over peuteropvang vind je alle relevante informatie over deze voorziening die gesubsidieerd wordt door de gemeente.

Heb je vragen over de prijzen? Lees meer over de kosten van peuteropvang