Kinderopvangtoeslag

Voor hoeveel uur krijg ik kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag

Als je de zorg voor je kind combineert met werk of een studie, kom je meestal in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie.  Hoe lager je inkomen, hoe hoger de tegemoetkoming. 

Wat zijn de maandelijkse kosten van kinderopvang in 2022?

Weet je al naar welke locatie je kind gaat? Of wil je de kosten van verschillende locaties vergelijken? Dan bereken je via onze rekentool heel makkelijk en snel wat je per maand betaalt (en hoeveel toeslag je krijgt!).

Rekentool


Ook in de Kinderopvangtoeslagtabel van de overheid zie je hoeveel kinderopvangtoeslag je in het jaar 2022 maandelijks krijgt. Handig als je nog niet weet naar welke locatie je kind zal gaan, of meteen wilt zien wat er bijvoorbeeld wijzigt als je meer of juist minder gaat verdienen.
 

Voor hoeveel uur krijg ik kinderopvangtoeslag?

Per kind kun je voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. De toeslag is ook gebonden aan een maximum aantal gewerkte uren van de minst werkende ouder.

Bij de kinderdagopvang ontvang je toeslag voor maximaal 140% van de uren en bij buitenschoolse opvang maximaal 70% van de gewerkte uren.

De kinderopvangtoeslag is gekoppeld aan een zogenaamd fiscaal maximum; een maximale uurprijs waarover je kinderopvangtoeslag wordt berekend. In 2022 is dit maximale uurtarief vastgesteld op:

  • € 8,50 per uur voor kinderdagopvang
  • € 7,31 per uur voor buitenschoolse opvang
     

Aanvragen en wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst

Het uurtarief van de kinderopvang wijzigt bijna jaarlijks. Het is belangrijk om dit snel door te geven aan de Belastingdienst. Maar ook als er iets wijzigt in je inkomen, omdat je bijvoorbeeld meer of minder gaat verdienen. Zijn er wijzigingen in de gezinssituatie (bijvoorbeeld wegens een echtscheiding)? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je te veel, of juist te weinig, kinderopvangtoeslag ontvangt.

Kinderopvangtoeslag aanvragen of wijzigen

Meer weten over de bruto uur -en maandprijzen van de kinderopvangorganisaties waarmee wij samenwerken? Bekijk de algemene informatie over de kosten van kinderopvang.