Het interieur als derde pedagoog

Kinderen leren van de ruimte om zich heen

Interieurpedagoog kinderopvang
Interieurpedagoog kinderopvang

Het interieur speelt een grote rol binnen de Kinderopvanggroep. Een ruimte ziet er niet alleen mooi en functioneel uit, maar dient ook als derde pedagoog. Kinderen leren namelijk van elkaar, van de volwassenen om hen heen én van de omgeving.

Interieur belangrijk voor ontwikkeling van kinderen

Het interieur draagt bij aan de ontwikkeling van een kind. Daarom besteden we hier als organisatie veel aandacht aan. Bij alle nieuwe locaties en locaties die recent een restyling hebben gehad, is een interieurpedagoog betrokken geweest. Die heeft oog voor het kind én de omgeving.

Lotte de Haas, interieurpedagoog bij Servicebureau Kinderopvang, vertelt:

Speelplekken verdelen over de ruimte

Bij het inrichten van een ruimte kijkt een interieurpedagoog bijvoorbeeld naar de speelplekken. Het is belangrijk dat deze goed zijn verdeeld over de ruimte. Zo zal de drukke bouwhoek nooit direct naast de rustige leeshoek te vinden zijn. Op deze manier vindt ieder kind een plekje waar hij/zij zich prettig voelt.

Open vakkenkasten bevorderen zelfstandigheid

Daarnaast zie je op veel locaties open vakkenkasten staan. Deze hebben een belangrijke functie. Omdat ze open zijn, zien kinderen waarmee ze kunnen spelen. Ze kunnen het zelf pakken en na het spelen ook weer opruimen. Dit bevordert de zelfstandigheid. We vinden het belangrijk dat kinderen zelf keuzes kunnen maken.

Een fijne ruimte voor pedagogisch professionals

Een interieurpedagoog focust zich niet alleen op de kinderen. Ook wordt er rekening gehouden met de pedagogisch professionals. De ruimte waarin zij werken moet bijdragen aan een ontspannen sfeer. Daarnaast is het belangrijk dat pedagogisch professionals vanuit verschillende plekken in de ruimte overzicht hebben op de kinderen en dat ze zich makkelijk kunnen verdelen over de ruimte om de kinderen te begeleiden in hun spel.

Restyling van locaties

Als organisatie zijn we volop in ontwikkeling. Dit zie je ook terug op onze locaties. Er worden nieuwe locaties geopend en veel bestaande locaties krijgen een restyling, zodat ze goed blijven aansluiten op onze visie. Als maatschappelijke kinderopvangorganisatie investeren we continu in de kwaliteit van kinderopvang. En dus ook in het interieur!

Ben je op zoek naar een kinderopvanglocatie en wil je graag eens met eigen ogen zien hoe de ruimtes zijn ingericht? Neem dan contact op voor een rondleiding bij een locatie bij jou in de buurt!