Help, ik raak mijn baan kwijt

Wat betekent dit voor de kinderopvang?

Baan kwijt kinderopvang
Baan kwijt kinderopvang

Als je je baan kwijtraakt is dat heel erg vervelend. Er komen ineens allerlei onzekerheden op je af. Vind ik nog wel op tijd een nieuwe baan? Heb ik recht op een uitkering? Hoe gaat het nu met de kinderopvang?

Op deze laatste vraag kunnen wij je gelukkig een geruststellend antwoord geven. Vanaf de eerste dag dat je niet meer werkt (dus uit dienst bent) heb je nog minimaal drie maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dat geeft je de rust en ruimte om op je gemak op zoek te gaan naar ander werk. Je kindje hoeft dan (nog) geen afscheid te nemen van de vriendjes, vriendinnetjes en medewerkers van de groep.

Wat veel ouders niet weten: ongebruikte uren

Wat veel ouders niet weten is dat je na deze 3 maanden ook nog eventueel ongebruikte uren kunt opmaken tot het eind van het kalenderjaar. Wat zijn ongebruikte uren? Op basis van het aantal uren dat je werkt mag je van de Belastingdienst een maximum aantal uren opgeven voor de kinderopvangtoeslag. Als je minder uur opmaakt per maand dan je voor je toeslag zou mogen heb je dus ongebruikte uren. Als je werkloos wordt mag je die uren bij elkaar optellen en na afloop van de 3 maanden mag je die nog opmaken en daarover nog toeslag aanvragen. Het gaat dan om alle maanden van dat jaar waarin je werkte + de drie maanden daarna. De Belastingdienst legt het uit op hun website.

Alleen doorgeven dat je niet meer werkt

Je hoeft je toeslag dus nog niet stop te zetten maar het is wel belangrijk om aan de Belastingdienst door te geven dat je niet meer werkt en hoeveel uur je na de 3 maanden nog wilt opnemen. Op de website van de Belastingdienst lees je waar en hoe je dat doet.

Vertel het ook aan je kinderopvanglocatie

Hopelijk vind je binnen 3 maanden een nieuwe baan en kan je kindje gewoon naar de kinderopvang blijven komen. Het is wel goed om de directeur van de locatie vast te informeren dat je (tijdelijk) je baan kwijt bent. Dan kunnen ze daar vast rekening mee houden en met je meedenken. Ze kunnen wellicht berekenen op hoeveel uur je nog recht zou hebben na de drie maanden.

Volg(de) je een traject naar werk, inburgeringscursus of opleiding?

Let op: als je toeslag kreeg omdat je een opleiding, traject naar werk of een inburgeringscursus volgt dan stopt de kinderopvangtoeslag wel meteen vanaf de dag dat je stopt. Dat moet je dan – liefst ruim van tevoren – doorgeven aan de Belastingdienst anders loop je het risico om toeslag terug te moeten betalen.

Heb je meer vragen? Dan kun je ze altijd stellen aan je locatiedirecteur. Hij of zij zal je graag helpen of je eventueel doorverwijzen naar de Belastingdienst.