Eerste kinderopvang met een Towergarden!

Eerste kinderopvang met Towergarden
Eerste kinderopvang met Towergarden

Zoals bij eigenlijk alle locaties, staat er ook bij kinderdagverblijf Vrijmoet (Sterre Kinderopvang) en Cultuur BSO Studio-T (Kinderstad Tilburg) elke dag groenten en fruit op het menu. Vanzelfsprekend omdat het gezond is, maar vooral ook omdat het erg lekker is! Ze laten kinderen van jongs af aan kennismaken met allerlei verschillende soorten, kleuren, smaken en structuren groenten en fruit.

Het is onderdeel van de dagelijkse routine en kinderen worden, hoe jong ook, betrokken bij het kiezen en klaarmaken ervan. Wat ze ook nastreven is om de kinderen te laten zien en ervaren waar al die lekkere dingen vandaan komen. Hoe groeien tomaatjes, zijn die meteen rood? En hoe lang duurt het voordat een aardbei rijp is?
 

Moestuinieren is intensief, hoe lossen we dit op?

Hoe leuk is het dan om samen met kinderen eigen groenten en fruit te zaaien, kweken, oogsten en gezellig samen op te smullen? Moestuinieren is alleen een erg arbeidsintensief klusje, waardoor het in de kinderopvang vaak lastig is om dit structureel aan te bieden aan de kinderen. Er zijn immers nog zóveel andere leuke dingen die we met de kinderen willen doen.

Maar bij Kinderdagverblijf Vrijmoet en Cultuur BSO Studio-T (die samen een pand delen) zijn ze niet voor één gat te vangen! Problemen of beperkingen? Die woorden kennen ze niet. Ze staan niet voor niets voor creativiteit, dus ook hiervoor moet een oplossing te vinden zijn!

Een verticale moestuin

Ze zijn dan ook supertrots om te kunnen melden dat ze, als eerste kinderopvanginstelling in Nederland, binnenkort gaan werken met de Towergarden.

Een Towergarden is een verticale moestuin met enorm veel voordelen ten opzichte van het traditionele moestuinieren. Zo bespaar je zo'n 95% water en neemt het een stuk minder ruimte in beslag. Ook heeft het eten een hogere voedingswaarde en oogst je meer dan in een reguliere moestuin.

Een ander voordeel is natuurlijk dat het minder arbeidsintensief is en je niet hoeft te spitten of onkruid te wieden.

towergardeb

Training voor pedagogisch professionals

Binnenkort worden de pedagogisch professionals getraind in het gebruik van de Towergarden door Suzanne Broers, de eerste (en nu nog enige) Towergarden-deskundige in Nederland. Ze kunnen niet wachten om met de Towergarden aan de slag te gaan!