De peuterspeelzaal van nu

Voorbereiden op school

Peuters bij Christoffel

Peuterspeelzaal, peuteropvang, peuterwerk, peutervoorziening of toch peutercrèche?

Zoveel termen, maar wat is het nu eigenlijk? We gaan hiervoor even terug in de tijd. ‘Vrûger’ kon je als niet-werkende ouder je kind een paar uur per week tegen een kleine bijdrage naar de peuterspeelzaal brengen. Dat bestond meestal uit 1 à 2 ochtenden van zo’n 2,5 uur.

De peuterspeelzaal bestaat niet meer

In 2018 heeft de zogenaamde harmonisatie plaatsgevonden. Men vindt namelijk dat alle kinderen van dezelfde opvangvoorzieningen gebruik moeten kunnen maken om dezelfde goede start op de basisschool te hebben. Of de ouders nu wel of niet werken! Sindsdien valt op veel locaties de opvang van peuters binnen de ‘gewone’ kinderopvang van 0 tot 4 jaar, bij het welbekende kinderdagverblijf dus. Een andere optie zijn losse peuteropvang locaties.

De peuteropvang bereidt je peuter voor op school

Op een losse peuteropvang locatie komen alleen kinderen van 2 tot 4 jaar. Het lijkt op de oude peuterspeelzaal, maar door de harmonisatie werken alle locaties met dezelfde opgeleide professionals en met soortgelijke programma's waardoor peuters allemaal dezelfde goede voorbereiding op school krijgen, voor welke locatie je ook kiest. Om die voorbereiding op de basisschool goed te kunnen aanpakken komen peuters minimaal 2 ochtenden van 5,5 uur. Op de locaties waar wij mee samenwerken wordt ook de inrichting en het speelmateriaal afgestemd op de ontwikkeling van peuters, echte kleine peuterwalhalla's dus 😊. 

Heel veel termen, maar in de basis blijft het hetzelfde: een plek waar kindjes vanaf 2 jaar terecht kunnen om spelend te leren en zich voor te kunnen bereiden op de basisschool. Meer weten? 

Lees meer over peuteropvang