Column Nikita: zwanger en op zoek naar kinderopvang

Zwanger buikfoto

Nog geen 4 maanden zwanger, nog geen buikje, maar wel al op zoek naar kinderopvang. Overal las ik dat je dit in deze fase van je zwangerschap toch echt moet gaan regelen. En als onwetende aanstaande moeder ging ik hier dus maar achteraan. Maar waar begin je? En waar moet je op letten?

In mijn geval was ik de eerste in mijn omgeving die zwanger was. Geen vrienden of familie in de buurt die ervaringen konden delen van locaties bij mij om de hoek. En bovendien zouden wij 10 maanden na de bevalling ook nog eens gaan verhuizen.

Dus waar start je je zoektocht dan? In mijn geval bij mijn grote vriend Google. Welke kinderopvang was er in mijn nieuwe buurt te vinden? En wilden we voor een kinderdagverblijf kiezen of een gastouder? Wat is beter? En wat kost zoiets eigenlijk? Allemaal vragen die bij mij opkwamen. Google kon me deels helpen, maar niet helemaal.

Waar moet je op letten bij kinderopvang?

Ik heb een paar vriendinnen aan de andere kant van het land die al moeder zijn en bovendien ook pedagogisch medewerker. Zij konden me vast helpen. Een appje was snel gestuurd: “Meiden, waar moet ik op letten?” Ze gaven me wat tips, o.a. om vooral bij meerdere locaties te kijken, te checken of ze werkten met horizontale of verticale groepen, te vragen of er veel wisselingen waren qua personeel en zo nog wat dingen. Ze zeiden ook dat ik vooral lekker rond moest kijken – binnen, buiten, in de slaapkamers - en alles moest vragen wat er in me opkwam.

Maar het belangrijkste was toch wel het gevoel.

En daar ben ik het inmiddels helemaal mee eens. Natuurlijk wil je rondkijken, ben je benieuwd hoe ze voor je kind zorgen en wil je ook praktische zaken weten zoals de openingstijden, maar uiteindelijk is het gevoel het allerbelangrijkste. Heb jij er vertrouwen in dat deze mensen goed voor je kind zullen zorgen? Je geeft ten slotte je kostbaarste bezit uit handen.

Maar hoe weet je of je gevoel goed is, en of de pedagogisch medewerkers hun werk goed zullen doen? Je bent net zwanger en weet nog niet eens hoe het is om een kind te hebben. Laat staan hoe het voelt om je kind ook weer uit handen te geven. Ik vond dat destijds best lastig, maar moest mijn keuze toch ergens op baseren.

 

Een kinderdagverblijf dicht bij huis

Bij ons is de keuze uiteindelijk gevallen op een kinderdagverblijf direct naast ons nieuwe huis. De eerste plek waar wij gingen kijken. Deze plek is niet alleen praktisch omdat het zo dichtbij is, maar het gevoel was ook goed.

Een prettige sfeer, lieve dames, mooi en duurzaam speelgoed, een fijne tuin, de luiers, boterhammen, fruithapjes en tussendoortjes zijn inbegrepen, coffee-to-go in de ochtend (handig!), kinderen kunnen eind van de middag mee eten zodat ze met een gevulde buik naar huis gaan, wekelijkse peuterdans en muziekles, een hele fijne kinderopvangapp waarin ik tijdens het werk foto’s en updates krijg, en leeftijdsgenootjes uit de buurt! Allemaal dingen waar ik blij van word.

En hoe fijn is het dat ik vanwege de korte afstand veel tijd bespaar, zodat ik eind van de dag als ik thuis kom ook daadwerkelijk nog even tijd heb om mijn kids te knuffelen voordat ze naar bed gaan! 😊

Bijkomend voordeel is dat het kinderdagverblijf in hetzelfde gebouw zit als twee basisscholen en een buitenschoolse opvang. Een echte kindercampus dus. Op deze manier is de overgang van het kinderdagverblijf naar groep 1 wat makkelijker, de kinderen kennen het gebouw tenslotte al. Niet dat ik daar toen mee bezig was - ik had op dat moment enkel iets ter grootte van een citroen in mijn buik zitten - maar toch. Dit is wat mij destijds werd verteld, en inmiddels zie ik de toegevoegde waarde zeker in.

 

De juiste keuze

De baby die tijdens de zoektocht in mijn buik zat is inmiddels uitgegroeid tot een zoon van 3 jaar en er is ook een dochter bij gekomen die alweer 7 maanden oud is. Beide gaan ze 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf.

Mijn zoon gaat hier met heel veel plezier naar toe. ’s Ochtends rent hij met een grote glimlach op de dames af en krijgen ze een hele dikke knuffel. Hopelijk niet omdat hij blij is deze dag niet met mij door te hoeven brengen, maar vooral omdat hij ook gek is op hen. En wat ben ik daar blij om. Dat mijn gevoel klopte. Ik kan met een gerust hart werken en heb er alle vertrouwen in dat hij weer een heerlijke dag heeft. Net als mijn dochter - mijn kleine baby - die me nog niet kan vertellen of ze het leuk vindt, maar wel een glimlach op haar gezicht heeft als ik haar wegbreng (en gelukkig ook als ik haar ophaal!). Zij lijkt het ook goed naar haar zin te hebben!

Wat een fijn gevoel, het gevoel dat je kinderen op hun plek zitten bij de opvang! Met de leuke foto’s die ik binnen krijg terwijl ik aan het werk ben, wordt dit gevoel alleen maar bevestigd. Een schuldgevoel heb ik dan ook niet. Zij hebben een heerlijke dag, ontwikkelen zichzelf, maken vriendjes. En ik mag even afstand nemen en mezelf op een ander vlak ontwikkelen, waardoor ik ook nog eens een leukere mama ben! Win win wat mij betreft!

 

Wie is Nikita?

Nikita is getrouwd en moeder van een zoon van 3 en dochter van 7 maanden oud. Beide gaan ze 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf.