Column Susanne: En dan ineens werk je zelf in de kinderopvang!

Susanne en Mees

Hi! Ik ben Susanne, 38 jaar, mama van peuter Mees en sinds augustus werkzaam op het Servicebureau Kinderopvang. Ik heb voor deze baan marketing functies gehad in verschillende branches, maar de kinderopvang is voor mij nieuw; als baan dan tenminste! Want mijn boefje gaat al sinds hij nog een baby’tje was naar de opvang.

Lekker makkelijk

Toendertijd hebben mijn partner en ik vooral heel praktisch voor kinderopvang gekozen. Enerzijds hadden we simpelweg opvang nodig omdat we allebei werkten en die opvang moest wat ons betreft ook vooral aan praktische voorwaarden voldoen: in de buurt (want wel zo handig met brengen en halen!) en in ieder geval tot 18:30 uur open (want we stonden allebei regelmatig in de file ’s middags).

Pas later, en zeker nu ik ook de andere kant leer kennen, besefte ik me echt goed dat opvang aan nog zoveel meer moet voldoen. Uiteraard zijn we van tevoren ook even gaan kijken en was ons gevoel goed, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik als onervaren (en wellicht ietwat naïeve) mama me misschien iets teveel heb laten leiden door de praktische kant en veel minder door de pedagogische kant.

Van baby naar dreumes naar peuter…

Als je kleintje nog een baby is wil je vooral dat ie goed verzorgd wordt: op tijd eten, een schone luier en als het even kan slapen op de tijden die jij wil! Maar je baby wordt groter en ouder en heeft dan ook hele andere behoeften. Dan wil je als ouder vooral ook dat de opvang je kindje mee opvoedt op een wijze die past bij jouw normen en waarden. En dan ga je je dus ook pas echt beseffen hoe belangrijk het pedagogisch beleid is. Bovendien waardeer ik het persoonlijk ook enorm als ik tips mee krijg van de medewerkers. Bij een eerste kindje is voor mij als ouder alles nieuw en zij hebben natuurlijk bakken ervaring!

Gelukkig bleek de organisatie die aan onze praktische voorwaarden voldeed een goede keuze, Mees heeft het er super naar z’n zin! Hij wil zelfs regelmatig nog even blijven spelen met z’n vriendjes als we hem komen halen!