Column Marieke: Een mama met een verhaal

Mama met een verhaal

Veel mama’s kom ik tegen, allemaal mama’s die hun kroost naar dezelfde plekken brengen als ik die van mij. Naar de kinderopvang, de peuterspeelzaal en vervolgens de basisschool. Ik kom hen ook tegen op straat, in de winkel, in de kleedkamers van het zwembad of in de speeltuin. Uiteraard ook de papa’s, en soms herken ik zelfs een opa of oma. Maar dit gaat specifiek over één van die mama’s. Een mama voor wie dit allemaal niet zo vanzelfsprekend meer is. Een mama met een verhaal, een mama met MS.

Dat verhaal heeft ze me een keer verteld, in het kort, toen ze haar oudste na een speelafspraakje kwam ophalen. ‘Af’ heet dat overigens hier in straattaal, ‘mama, mag ik af?’. (Daar ben ik nog steeds niet aan gewend, trouwens. Alsof je al af bent, voordat je nog moet beginnen met spelen.) Zij herkende mij overigens nog van de kinderopvang, de jongens speelden daar toen ook al samen.

Hun jongere zusjes zijn even oud maar kennen elkaar nog niet, omdat ze op andere dagen naar dezelfde plekken gaan. Daar komt volgend jaar verandering in, wanneer ze allebei 4 jaar worden en voortaan alle dagen naar school mogen.

Een mama dus, en ze schrijft ‘ik heb hulp nodig’. Dat is dapper. Want om hulp vragen, dat doen mama’s niet snel. Waarom precies, dat verhaal vertelt ze het beste zelf: op www.mamametms.nl

Hoe ze, sinds ze mama is, ontdekt heeft dat ze ook MS heeft. Dat haar ziekte een grillig verloop kent. En hoe ze nu de keuze heeft gemaakt een behandeling in het buitenland aan te (willen) gaan om de aantasting van haar lijf en zenuwstelsel te stoppen. Om weer een mama te kunnen zijn voor haar kinderen. Daarvoor is geld nodig, en daarmee hulp van anderen.

‘What a difference a year makes’, schreef zij eerder. Laten we hopen, en er op onze manier aan bijdragen, dat dit voor volgend jaar helemaal zo is. Dat ze volgend jaar zelf haar zoon én dochter naar school en speelafspraakjes kan brengen, en zelf weer mee kan naar speeltuin of zwembad.

Wie is Marieke?
Marieke is moeder van drie en vrouw van één. Daar is ze al behoorlijk druk mee, plus met alle bezigheden van haarzelf (opruimen, schrijven, opruimen, werken, opruimen, hardlopen…). Haar dochters brengt ze naar kindercrèche St. Jan in Valkenswaard en haar zoon haalt ze op bij bso Haagstraatplein.