Column Mandy: Mama, ik wil niet naar de BSO!

Jongen speelt met vrachtwagen

Sinds maart 2018 gaat Logan naar de basisschool. Ook gaat hij 2 middagen naar de BSO. Ik wil natuurlijk, net als iedere andere ouder, dat hij het naar zijn zin heeft. Maar wat nou als hij aangeeft niet naar de BSO te willen?

Ben je boos? Pluk een roos
Wanneer Logan zoiets zegt proberen we er altijd achter te komen waarom hij niet wilt gaan. Vaak is er dan wat gebeurd waardoor hij overstuur is geraakt. Na enig aandringen komen we er achter dat de juf bijvoorbeeld boos op hem is geworden. En dat is natuurlijk niet fijn. Maar de emotie boosheid hoort bij het leven. En wij als ouders kunnen hem helpen op een goede manier met emoties om te gaan.

Social skills
Van de oudste zijn op het kinderdagverblijf naar de jongste op de BSO was natuurlijk ook een grote stap. Ineens ben je de kleinste tussen allemaal grote kinderen. Die natuurlijk wel reuze interessant zijn. Maar hoe maak je nu op een goede manier contact als je met iemand wilt spelen?

Sociale interacties komen elke dag voor. En je leert vanzelf wat niet werkt en wat wel. Je kunt op een negatieve manier iemands aandacht vragen. Door te porren of te roepen. Maar dat wordt vaak niet gewaardeerd. Gelukkig kan er elke dag geoefend worden met deze vaardigheid. En ook thuis besteden we veel aandacht aan wat wel of niet fijn is als je aan het spelen bent.

Blij gezicht
Als we Logan aan het eind van de dag weer ophalen zien we 9 van de 10 keer een blij gezicht. Meestal is het dan toch wel heel erg leuk geweest. Het is ook fijn dat we het er met de BSO-medewerkers over kunnen hebben. Ze denken graag mee en letten extra op als we ons zorgen maken. En zo kunnen ook wij met een gerust hard naar ons werk gaan omdat we weten dat ons kind in goede handen is.

Wie is Mandy?
Mandy is mama van Logan (4) en getrouwd met Sjoerd. Logan speelt bij BSO Meander (Kinderstad Kinderopvang). Op www.mommandy.com schrijft Mandy over haar leven als werkende mama.