Column Marieke: 'Zitten is een werkwoord'

Picknick

Op een gewone donderdagochtend rijden we rond acht uur langs een grote speeltuin. Oudste vraagt of de speeltuin open is. Uit eigen belang, want hij heeft vandaag een studiedag.

Omdat ik het niet precies weet, beloof ik het op te zoeken. Ik antwoord alvast dat speeltuinen vaak op woensdagmiddag en in het weekend open zijn, en vandaag is het donderdag en dan gaan de meeste kinderen naar school. Dat de speeltuin misschien wel dicht is vindt ie maar vreemd: ‘Want grote mensen kunnen er toch ook heen, om te rusten.’

Alleen in de speeltuin
Mijn gedachten dwalen af, heerlijk lijkt me dat. Schommelen zonder kinderen die ook geduwd willen worden, of lekker vaak op de kabelbaan en daarna achter elkaar alle glijbanen af zonder een stel voeten in je rug.

Maar vooral, gewoon in het gras liggen zonder stemmen om je heen. Want zo’n speeltuin door de week, daar is het vast niet druk. Net als in mijn eigen achtertuin, aan het eind van de middag wanneer de kinderen nog even bij de kinderopvang/bso/een vriendje zijn.

Laatst heb ik mezelf zo op een klein uurtje in de hangmat getrakteerd, kon ik ’s avonds na de avondspits vol goede moed nog naar een ouderavond. Om op een veel te klein stoeltje naar de juf te luisteren.

Eigen klimrek
Oudste moet er echt moeite voor doen om (stil) te zitten. Zijn ergonomisch verantwoorde stoel, die ook nog met hem meegroeit, is eerder een klimrek waarop hij met name onder het eten allerlei fratsen uithaalt.

‘Zitten is een werkwoord’, zeggen mijn man en ik nu regelmatig tegen elkaar, sinds een cabaretier de befaamde uitspraak van ontwerper Gerrit Rietveld (van die andere bekende stoel) aanhaalde: ‘Zitten is een werkwoord. Als je moe bent, ga je maar liggen.’

Studiedag
De rest van de studiedag helpt oudste overigens ijverig mee met boodschappen doen en werkt hij in de tuin. Ineens zijn de rollen omgedraaid en geeft hij mij aanwijzingen hoe en wanneer de bladeren opgeveegd moeten worden en in welk patroon de planten erin mogen.

Samen genieten we tussendoor van een lunch voor twee op een picknickkleed en zit hij zomaar even stil. Maar als hij in de middag toch even wil rusten van al dat harde werken (zijn woorden), kiepert hij binnen vijf minuten alweer uit de hangmat.

Wie is Marieke?
Marieke is moeder van drie en vrouw van één. Daar is ze al behoorlijk druk mee, plus met alle bezigheden van haarzelf (opruimen, schrijven, opruimen, in de tuin werken, opruimen, hardlopen…). Haar dochters brengt ze naar kindercrèche St. Jan in Valkenswaard en haar zoon haalt ze op bij bso Haagstraatplein.