Column Marieke: (Niet) als eerste!

Klok

Aan het einde van de werkdag ben ik met wat haasten nog redelijk op tijd bij de bso, al zeg ik het zelf. Maar meneer wil nog niet weg, die wil nog eerst een tekening afmaken. Dit was ook niet de eerste keer, dat ie niet meteen mee wilde. Zo verzocht hij papa een keer om eerst maar de zusjes op te halen, op een andere locatie. Wetende dat hij dan nog een half uurtje langer achtjes kon fietsen op het plein.

Bij thuiskomst biedt hij aan om het speelkleed voor de kleinste zus klaar te leggen. Als ik even later de woonkamer in loop, heeft hij een speelrekje samen met wat knuffels keurig gerangschikt om haar heen. ‘Ik denk, ik maak er even een circuitje van,’ is zijn commentaar. Dat ze nog niet kan kruipen is uiteraard bijzaak, hij doet het toch graag even voor.

Het avondritueel dat volgt is eigenlijk voor ons ook een soort hindernisbaan; zonder al te veel gedoe de eindstreep halen. Alle drie in hun eigen bed. 

De kookwekker
We hebben al enige tijd een kookwekker in gebruik die het halve uur markeert waarbinnen het eten genuttigd hoort te zijn. Tijdens het eten zit de oudste vaak zo te kletsen, of te mopperen, dat hij pas laat daadwerkelijk iets naar binnen werkt. Deze wekker, waarvan de resterende tijd rood gemarkeerd is, maakt meteen duidelijk hoeveel tijd er nog over is, en dat blijkt veel beter te werken dan onze woorden ter aansporing.

Inmiddels zetten we die timer ook in op andere momenten, zoals de speeltijd voor het slapen gaan of de tijd waarin hij om mag kleden. Die laatste stellen we ruim in, maar nog altijd zijn we eerder klaar dan in de periode hiervoor zonder dat ding. En trots dat hij is als er nog wat minuten over zijn!

Vlak voor het slapen gaan, na Sesamstraat, voorlezen en een knuffel (en nog een) stellen we gezamenlijk de Nijntje-wekker in voor de volgende ochtend. Dat is toch iets prettiger wakker worden dan met het indringende gekrijs van die kookwekker. Alhoewel het doel van de Nijntje-wekker meer is om hem tot een acceptabele tijd in bed te houden, dan om hem te wekken. Want ook ’s ochtends wil hij graag de eerste zijn.

Wie is Marieke?
Marieke is moeder van drie en vrouw van één. Daar is ze al behoorlijk druk mee, plus met alle bezigheden van haarzelf (opruimen, schrijven, opruimen, werken, opruimen, hardlopen…). Haar dochters brengt ze naar kindercrèche St. Jan in Valkenswaard en haar zoon haalt ze op bij bso Haagstraatplein.