Column Marieke: Een tukje doen

Meisje slaapt

Welke rituelen er bestaan bij het naar bed gaan, worden nog eens extra benadrukt als er een logeerknuffel mee naar huis komt. De ene (Borre) is na een lang weekend net weer met de kleuter mee naar school, compleet met voorleeskoffer, als de andere (Jules) diezelfde middag mee komt van de kinderopvang. Ook met koffer, maar nu gedragen door een trotse peuter.

Zorgzaam wordt de pop ontkleed en voorzien van een blauw gestreepte pyjama, dan worden de tanden gepoetst en de snoet gewassen met de ‘gezichtwas’. Als ik later het bijbehorende dagboek doorblader lees ik dat wij niet het enige gezin zijn waar gevraagd is om echte tandpasta.

Pop Jules mag nog even mee Sesamstraat kijken, dan krijgt hij nog een slokje water, luistert ook aandachtig naar een verhaaltje en wordt vervolgens op zijn buik in zijn bedje gelegd. Na een kus en een zwaai is het slaaptijd voor allebei. Peuter heeft haar Takkie (rechts) en Nijn (links) stevig onder haar oksels geklemd en ligt uiteraard ook op haar buik.

Afwijken van deze structuur is uitzonderlijk en alleen heel geleidelijk ontstaan er veranderingen. Gelukkig is de tijd dat elke knuffel ook een kus wilde (of vijf) nu voorbij. Want die vijf moesten ook keurig afgeteld worden op de vingers van haar rechterhand. Nu ze tegenwoordig haar middagslaapje weigert is ze ’s avonds zo moe dat ze geen extra verzoeken meer weet te verzinnen.

Op de kinderopvang wilde ze al langer geen dutje doen, stel dat ze daar iets van de pret moest missen! Ze vertelt er hele verhalen aan de juffen, als een groot deel van de peuters wel op bed ligt. Over haar knuffels, de knuffelpanter van grote broer en de tonijnknuffel (is het een vis, of toch een konijn?) van kleine zus. Thuis lukte het nog een tijdje om haar ’s middags naar bed te brengen. Alleen onder het mom van ‘even rusten’, want het woord ‘slapen’ mocht in deze context absoluut niet genoemd worden.

Nu slaapt ze overdag toch nog af en toe… Achterop de fiets bij mama! Ik vraag me af waar ze over droomt, zo hobbelend in de kou. En Jules? Die deed voorop een tukje.

Wie is Marieke?
Marieke is moeder van drie en vrouw van één. Daar is ze al behoorlijk druk mee, plus met alle bezigheden van haarzelf (opruimen, schrijven, opruimen, werken, opruimen, hardlopen…). Haar dochters brengt ze naar kindercrèche St. Jan in Valkenswaard en haar zoon haalt ze op bij bso Haagstraatplein.