Column Ilse: Moedergevoel

Moeder en kind

Vier jaar geleden ben ik dus voor het eerst moeder geworden. Wat iedereen zegt 'dat je wereld compleet verandert' als je moeder wordt kan ik eigenlijk wel beamen.

Je wereld staat volledig op zijn kop, doordat alles draait om het kleine wezentje, maar vooral door de grote verantwoordelijkheid! Eerst zijn het de eet- en slaappatronen waaraan je moet wennen, de slapeloze nachten die bij onze twee mannen zeker wel 10 maanden duurden en de verandering van jezelf als persoon naar een fulltime moeder zijn.

Dat laatste is misschien nog wel het zwaarst, omdat daar de zorgen en de verantwoordelijkheid om de hoek komen kijken! Bij iedere moeder speelt het vast wel een keer door het hoofd: doe ik het eigenlijk wel goed, neem ik wel de juiste beslissingen voor mijn kleintje(s) en ben ik niet te streng of juist te makkelijk?

Deze vragen heb ik mijzelf ook zeker wel geregeld gesteld, maar vaak is het je moedergevoel dat voor jou deze vragen beantwoordt. Het moedergevoel zit er al vanaf het begin bij een moeder in. Ik geloof heilig dat dat vanaf je zwangerschap al zo is!

Het is naar mijn mening het beste gevoel dat je kunt hebben en dat je ook het beste maar kunt volgen. Zo heb ik met mijn moedergevoel tijdens mijn bevalling aangevoeld dat mijn kindje met een keizersnede er – letterlijk en figuurlijk- beter uit zou komen dan met een 'normale' bevalling (en wat mijn gynaecoloog daarna ook heeft beaamd).

Zo ben ik ook met beide kindjes in de begin maanden naar een osteopaat gegaan om bij de ene het achterhoofdje ronder te krijgen en bij de andere de darmkrampjes te verhelpen.

En heb ik bovendien met mijn moedergevoel aangevoeld dat mijn kind ondersteuning nodig had met praten en daardoor ben ik zelf hulp gaan zoeken bij een logopediste.

Mijn moedergevoel heeft mij toen en nog steeds heel erg geholpen en daarom zal ik er altijd op vertrouwen. En daarom wil ik dit iedere moeder aanraden!

Wie is Ilse? 
Ik ben Ilse, 33 jaar. Drie mannen in mijn leven maken mij rijk! Dit zijn mijn man Dennis en mijn kinderen Finn (4) & Stenn (2). Finn zit op basisschool en BSO de Boemerang en Stenn op KDV de Boemerang.